Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone grzyby w pomidorach to pomysł na ekspresowy obiad dla całej rodziny. Wystarczy pięć minut obróbki cieplnej i danie jest gotowe do podania. Sezon grzybiarski w pełni i żal nie wykorzystać bogactw lasu. W tym przepisie wykorzystano boczniaki, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Jeśli jednak jesteś zapalonym grzybiarzem, spróbuj wykorzystać kanie, prawdziwki czy gołąbki.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 45
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 648
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 454
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 118
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 45
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 648
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 454
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 118
Składniki
Boczniaki oczyść lub szybko i krótko umyj, jeśli jest to potrzebne. Wysusz je papierowym ręcznikiem i pokrój w plastry zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Pomidory sparz we wrzącej wodzie przez kilka sekund. Opłucz i obierz. Poćwiartuj je i usuń gniazda nasienne.
Szalotki obierz i pokrój na kawałki o wielkości ok. 3 cm.
Na patelni rozgrzej olej orzechowy. Dodaj boczniaki i podsmażaj przez 1-2 minuty. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko razem przez jeszcze ok. minutę.
Dodaj sos sojowy i pomidory. Duś pod przykryciem przez 2 minuty. Dopraw do smaku sosem rybnym i papryką.
Smażone grzyby w pomidorach udekoruj miętą. Podawaj z dodatkiem ryżu.