Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone kawałki kurczaka z ziemniakami Parmentine.

Smażone kawałki kurczaka z ziemniakami Parmentine.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26226

Dodano:

Odsłon: 490

Smażone kawałki kurczaka z ziemniakami Parmentine podane z surówką Coleslaw. Polecam.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • ziemniaki Parmentine 10-12 szt.
  • surówka Coleslaw
  • tłuszcz do smażenia
  • lubczyk mrożony
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • natka pietruszki do posypania
  • Składniki na surówkę Coleslaw:
  • kapusta pekińska 1 mała
  • marchew 1 szt. duża
  • cebula czerwona 1 szt.
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • majonez 3 łyżki
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • żurawina mrożona
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażone kawałki kurczaka z ziemniakami Parmentine.

Przygotowanie

  1. Surówka Coleslaw:

    Kapustę drobno kroimy, marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sól, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy i majonez. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na pół godziny żeby wszystkie składniki sałatki się przegryzły. Surówka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych, ale i do różnego rodzajów kanapek.

  2. Wykonanie dania:

    Ćwiartki kurczaka dzielimy na połowy, pałki i bioderka. Myjemy, osuszamy, solimy, pieprzymy, dobrze wcieramy pieprz i sól. Kawałki kurczaka posypujemy pokrojonym lubczykiem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na rumiany kolor.

  3. W między czasie gotujemy wymyte w skórkach ziemniaki Parmentine, oraz robimy surówkę Coleslaw.

  4. Usmażone kawałki kurczaka podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami Parmentine posypanymi natką pietruszki i z surówką Coleslaw z żurawiną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń