Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone krewetki

Smażone krewetki

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 539

Rzadko mozna przyrzadzic smaczne i zdrowe danie w ciagu 5 minut. Smazone krewetki sa doskonalym przykladem na takie danie, które smakuje zarówno z chrupiacym pieczywem i lampka dobrego wina jak i tez dodane do innych potraw. W tym wypadku udoskonalily tarte szparagowa.

Składniki

  • 1 organiczna cytryna
  • 1 główka świeżego czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 12 krewetek (bez głowy i skorupki)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonych płatków chili
  • 2 łyżki masła
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrac skórke z cytryny i pokroic zielona czesc czosnku, jesli nie mamy, zastapic ja bulwa czosnku.
    Rozgrzac olej w bardzo goracej patelni. Dodac krewetki, skórke z cytryny, czosnek i rozmaryn. Doprawic sola, pieprzem i platkami chili i smazyc przez ok. 3 minuty, nie dluzej - jedynie do momentu gdy zmienia kolor. Dluzsze smazenie sprawia, ze robia sie gumiaste. Dodac masło, wymieszac wszystko i ulozyc na talerzu.

  2. Mozna je podawac jako osobne danie, tylko z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw, w tym wypadku do tarty ze szparagami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń