Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony bundz w panierce

Smażony bundz w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 15848

Dodano:

Odsłon: 1338

Zakopiańska wersja czesko- słowackiego Smażenego Syra. Tradycyjnie podawany z tatarską omacką. Miałam świeżą dostawę bundzu od rodziny a kto nie lubi smażonego sera, jeśli choć raz spróbował go w Czechach lub Słowacji.

Składniki

  • bundz lub ser koryciński 20 dag osoba
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • panierka: jajo, mąka, bułka tarta
  • tatarska omacka: majonez, cebula, czosnek, korniszon, sól, pieprz
  • lub: inna marynata- dodałam jeszcze chili i szcypior i musztardę
  • Olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażony bundz w panierce

Przygotowanie

  1. Młody bundz jest słodkawy, drugiego dnia staje się kwaskowy ale też jest dobry. Dobrze się mrozi, cześć zużyłam od razu a część zamroziłam aby nie skwaśniał.
    Pokroiłam go na centymetrowe plastry i posypałam solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.

  2. Zrobiłam sos, posiekałam dodatki i wymieszałam z majonezem.

  3. Panierowałam ser jak kotlet, w mące, rozkłóconym jaju i w bułce tartej. Smażyłam na rumiano.
    Podałam tradycyjnie z sosem tatarskim i smażonymi bramborami.
    Ser nie rozlewa się tak jak żółty, przez co łatwiej się smaży.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (68)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń