Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony ryż po chińsku to ciekawe i bardzo smaczne danie dla amatorów orientalnych smaków. Jest to wyjątkowo aromatyczna, sycąca, kolorowa i prosta w przygotowaniu potrawa którą można dowolnie modyfikować, dodając lub zmniejszając ilość poszczególnych składników, co da nam bardziej ostrzejsze lub łagodniejsze danie.
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 105
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 217
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 770
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 410
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 554
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 105
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 217
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 770
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 410
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 554
Składniki
Opłukany ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku. Oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski, łączymy z sosem sojowym dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 15 minut. Umyte i oczyszczone papryki kroimy w grubą kostkę. Cebulę oraz szczypiorek z dymki drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki.
Na dużą patelnię z połową rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojonego kurczaka razem z sosem sojowym i smażymy około 5 minut, często mieszając. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę, pieczarki oraz paprykę podsmażamy kilka minut na pozostałym oleju, do momentu aż warzywa będą jeszcze jędrne , niezbyt miękkie. Następnie do warzyw dodajemy starty imbir oraz usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy. Na końcu zawartość patelni łączymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszając, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.