Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony ryż po chińsku to ciekawe i bardzo smaczne danie dla amatorów orientalnych smaków. Jest to wyjątkowo aromatyczna, sycąca, kolorowa i prosta w przygotowaniu potrawa którą można dowolnie modyfikować, dodając lub zmniejszając ilość poszczególnych składników, co da nam bardziej ostrzejsze lub łagodniejsze danie.
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90994
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37816
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 254
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90994
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37816
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 254
Składniki
Opłukany ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku. Oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski, łączymy z sosem sojowym dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 15 minut. Umyte i oczyszczone papryki kroimy w grubą kostkę. Cebulę oraz szczypiorek z dymki drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki.
Na dużą patelnię z połową rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojonego kurczaka razem z sosem sojowym i smażymy około 5 minut, często mieszając. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę, pieczarki oraz paprykę podsmażamy kilka minut na pozostałym oleju, do momentu aż warzywa będą jeszcze jędrne , niezbyt miękkie. Następnie do warzyw dodajemy starty imbir oraz usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy. Na końcu zawartość patelni łączymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszając, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.