Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony ryż po chińsku

Smażony ryż po chińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2612

Dodano:

Odsłon: 1084

Smażony ryż po chińsku to ciekawe i bardzo smaczne danie dla amatorów orientalnych smaków. Jest to wyjątkowo aromatyczna, sycąca, kolorowa i prosta w przygotowaniu potrawa którą można dowolnie modyfikować, dodając lub zmniejszając ilość poszczególnych składników, co da nam bardziej ostrzejsze lub łagodniejsze danie.

Składniki

  • 250 g ryżu
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 6-10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa lub zielona papryka
  • 1 łyżka startego na tarce o małych oczkach imbiru
  • pęczek szczypiorku z dymki
  • 8 łyżek oleju do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Smażony ryż po chińsku

Przygotowanie

  1. Opłukany ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku.

    Oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski, łączymy z sosem sojowym dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 15 minut.
    Umyte i oczyszczone papryki kroimy w grubą kostkę. Cebulę oraz szczypiorek z dymki drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki.

  2. Na dużą patelnię z połową rozgrzanego oleju  wrzucamy pokrojonego kurczaka razem z sosem sojowym i smażymy około 5 minut, często mieszając. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
    Cebulę, pieczarki oraz paprykę podsmażamy kilka minut na pozostałym oleju, do momentu aż warzywa będą jeszcze jędrne , niezbyt miękkie. Następnie do warzyw dodajemy starty imbir oraz usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy. Na końcu zawartość patelni łączymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszając, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń