Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta soczysta karkówka to wyjątkowa pozycja, która stanie się obowiązkową pozycją podczas każdego grilla. Jest idealnie miękka, rozpływająca się w ustach, pełna aromatycznych przypraw. Marynowanie w piwie dodaje jej charakterystycznego, chmielowego posmaku, a sok jabłkowy – słodyczy. Zapobiegają też przesuszeniu mięsa. Użyj koniecznie ulubionego sosu, który sprawi, że karkówka będzie miała przepyszną, karmelizowaną skórkę.
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7148
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7148
Składniki
Karkówkę umyj i osusz. Pokrój ją na dość grube kotlety i delikatnie rozbij, nie przerywając struktury mięsa.
Przenieś mięso do miski i zalej piwem. Marynuj przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc. Wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nimi dokładnie mięso z obu stron. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Kładź mięso na rozgrzanego grilla i smaż z każdej strony przez ok. 15 minut.
W misce wymieszaj piwo z sokiem jabłkowym – możesz użyć tego samego, które zostało użyte do marynowania mięsa. Co jakiś czas polewaj kotlety przygotowaną mieszanką.
Na 5 minut przed końcem pieczenia, posmaruj karkówkę sosem BBQ.
Soczystą karkówkę zdejmij z rusztu i odstaw na 5 minut przed podaniem. Serwuj na gorąco, z dodatkiem ulubionej sałatki.