Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mój ulubony sposób na żeberka- żeberka po chińsku w pysznej marynacie z ketchupu, sosów - sojowego i hoisin, z miodem, chilli, czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Delikatne, soczyste mięso pieczone najpierw w rękawie a potem dopiekane na chrupiąco.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 16166
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 109
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 238
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 259
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 16166
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 109
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 238
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 259
Składniki
Ściągnąć z żeberek błonę, która biegnie od strony kości. Podważyć z boku a potem zdecydowanym ruchem ściągnąć z całości. Żeberka jak są w długim pasku pociąć na mniejsze części - nie na porcje ale na kawałki takiej długości, żeby zmieściły się w formie do pieczenia. Składniki marynaty wymieszać, odłożyć ok 5 łyżek marynaty, w reszcie obtoczyć żeberka o i odstawić na noc najlepiej ( minimum 2 godziny).
Żeberka włożyć do rękawa i piec w 170 stopniach przez 1,5 h. Następnie wyjąć z marynaty razem z sosem przelać do formy do pieczenia, posmarować wierzch odłożoną marynatą i zapiekać ok 30 minut w 190 stopniach, żeby się upiekły na chrupiąco. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na kawałki, podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem.