Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste żeberka po chińsku

Przepis dnia 2020-09-26
Soczyste żeberka po chińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 301 Ocena: 3425

Dodano:

Odsłon: 375

To mój ulubony sposób na żeberka- żeberka po chińsku w pysznej marynacie z ketchupu, sosów - sojowego i hoisin, z miodem, chilli, czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Delikatne, soczyste mięso pieczone najpierw w rękawie a potem dopiekane na chrupiąco.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • MARYNATA:
  • 6 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wina ryżowego albo sherry
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Soczyste żeberka po chińsku

Przygotowanie

  1. Ściągnąć z żeberek błonę, która biegnie od strony kości. Podważyć z boku a potem zdecydowanym ruchem ściągnąć z całości.
    Żeberka jak są w długim pasku pociąć na mniejsze części - nie na porcje ale na kawałki takiej długości, żeby zmieściły się w formie do pieczenia.
    Składniki marynaty wymieszać, odłożyć ok 5 łyżek marynaty, w reszcie obtoczyć żeberka o i odstawić na noc najlepiej ( minimum 2 godziny).

  2. Żeberka włożyć do rękawa i piec w 170 stopniach przez 1,5 h.
    Następnie wyjąć z marynaty razem z sosem przelać do formy do pieczenia, posmarować wierzch odłożoną marynatą i zapiekać ok 30 minut w 190 stopniach, żeby się upiekły na chrupiąco.
    Odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na kawałki, podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń