Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mój ulubony sposób na żeberka- żeberka po chińsku w pysznej marynacie z ketchupu, sosów - sojowego i hoisin, z miodem, chilli, czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Delikatne, soczyste mięso pieczone najpierw w rękawie a potem dopiekane na chrupiąco.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Ściągnąć z żeberek błonę, która biegnie od strony kości. Podważyć z boku a potem zdecydowanym ruchem ściągnąć z całości. Żeberka jak są w długim pasku pociąć na mniejsze części - nie na porcje ale na kawałki takiej długości, żeby zmieściły się w formie do pieczenia. Składniki marynaty wymieszać, odłożyć ok 5 łyżek marynaty, w reszcie obtoczyć żeberka o i odstawić na noc najlepiej ( minimum 2 godziny).
Żeberka włożyć do rękawa i piec w 170 stopniach przez 1,5 h. Następnie wyjąć z marynaty razem z sosem przelać do formy do pieczenia, posmarować wierzch odłożoną marynatą i zapiekać ok 30 minut w 190 stopniach, żeby się upiekły na chrupiąco. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na kawałki, podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem.