Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mój ulubony sposób na żeberka- żeberka po chińsku w pysznej marynacie z ketchupu, sosów - sojowego i hoisin, z miodem, chilli, czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Delikatne, soczyste mięso pieczone najpierw w rękawie a potem dopiekane na chrupiąco.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Składniki
Ściągnąć z żeberek błonę, która biegnie od strony kości. Podważyć z boku a potem zdecydowanym ruchem ściągnąć z całości. Żeberka jak są w długim pasku pociąć na mniejsze części - nie na porcje ale na kawałki takiej długości, żeby zmieściły się w formie do pieczenia. Składniki marynaty wymieszać, odłożyć ok 5 łyżek marynaty, w reszcie obtoczyć żeberka o i odstawić na noc najlepiej ( minimum 2 godziny).
Żeberka włożyć do rękawa i piec w 170 stopniach przez 1,5 h. Następnie wyjąć z marynaty razem z sosem przelać do formy do pieczenia, posmarować wierzch odłożoną marynatą i zapiekać ok 30 minut w 190 stopniach, żeby się upiekły na chrupiąco. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na kawałki, podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem.