Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysty filet z kurczaka

Soczysty filet z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 12108

Głównym składnikiem jest oczywiście filet z kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. Idealnie pasuje do ryżu z sosem słodkokwaśnym.

Składniki

  • 0.5 kg fileta z kurczaka
  • 3 jajka
  • sól
  • bazylia
  • pietruszka
  • przyprawa do gyrosa z chili
  • 3 łyżki mąki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Soczysty filet z kurczaka

Przygotowanie

  1. Filet kroimy na paski. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy paski fileta. Bierzemy 3 jajka i oddzielamy żółtko od białka. Żółtko wlewamy do fileta, białko do pustej miski.Do kurczaka dajemy pół łyżeczki soli oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny. Po pół godziny do białek dajemy pół łyżeczki soli i ubijamy. Gdy piana gotowa sypiemy 3 łyżki mąki do fileta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką
    ilość oleju. Paski fileta obtaczamy w białku i smażymy z każdej strony po około 2 minuty. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik.
    Można podać z ryżem w sosie słodkokwaśnym lub innym zależnie od swojego gustu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń