Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnący, pikantny i wyrazisty kurczak w którym przyprawy grają kluczową rolę. W dodatku soczysty i miękki!
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 57
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 94
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 123
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 99
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 57
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 94
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 123
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 99
Składniki
Kurczaka umyć, osuszyć, nakłuć widelcem , dobrze posolić i odstawić na 2 godziny do lodówki. Przygotowanie marynaty: Do szklanki wlać oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek, pokrojoną cebulę w kosteczkę oraz papryczki chilli w drobne krążki..Nasmarować kurczaka. Można posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Kurczaka zostawić w marynacie na 6-12 godzin w lodówce. Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach. To daje nam gwarancję na soczystego i miękkiego kurczaka! Nigdy więcej suchego kurczaka! Smacznego!