Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnący, pikantny i wyrazisty kurczak w którym przyprawy grają kluczową rolę. W dodatku soczysty i miękki!
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 191
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 214
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1310
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 516
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 191
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 214
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1310
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 516
Składniki
Kurczaka umyć, osuszyć, nakłuć widelcem , dobrze posolić i odstawić na 2 godziny do lodówki. Przygotowanie marynaty: Do szklanki wlać oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek, pokrojoną cebulę w kosteczkę oraz papryczki chilli w drobne krążki..Nasmarować kurczaka. Można posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Kurczaka zostawić w marynacie na 6-12 godzin w lodówce. Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach. To daje nam gwarancję na soczystego i miękkiego kurczaka! Nigdy więcej suchego kurczaka! Smacznego!