Zdradzę Wam swój sposób na przygotowanie idealnego, soczystego steka. Do tego dzisiaj lekka, odświeżająca sałatka i ziemniaki w mundurkach.
Soczysty stek z sałatką i ziemniaczkami w mundurkach
Składniki
- 2 steki z atrykotu lub rostbefu
- kilka małych ziemniaków
- mix sałat
- 1 świeża kukurydza
- pomidorki cherry
- Sól
- Pieprz
- oliwa z oliwek
- Olej rzepakowy
- Sok z cytryny
Składniki
- 2 steki z atrykotu lub rostbefu
- kilka małych ziemniaków
- mix sałat
- 1 świeża kukurydza
- pomidorki cherry
- Sól
- Pieprz
- oliwa z oliwek
- Olej rzepakowy
- Sok z cytryny

Etapy przygotowania
Sałatka: Kukurydzę gotujemy do miękkości. Wbijamy w końcówkę widelec i nożem odkrawamy ziarna kukurydzy. Do miski przekładamy sałatę, pomidorki pokrojone na pół, dokładamy kukurydzę i mieszamy. Sos: Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty sok z kawałka cytryny (do smaku). Wszystko mieszamy. Sałatkę polewamy sosem dopiero przed podaniem, albo bezpośrednio na talerzu. Jeśli zrobimy to wcześniej, sałata zgorzknieje.
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ze steków odkrawamy tłuszcz. Pozbawione tłuszczu steki kładziemy na desce i ugniatamy palcami (dzięki temu steki będą bardziej soczyste). Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy odkrojony ze steków tłuszcz. Rozgrzewamy do wysokiej temperatury - aż zacznie lekko dymić. Na tak rozgrzany tłuszcz kładziemy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na deskę na jakieś 5 min (żeby mięso odpoczęło). Na koniec posypujemy solą i pieprzem z każdej strony.
Na talerzu układamy ziemniaczki, steki i sałatkę. Sałatkę polewamy sosem. Na steki możemy dać jeszcze cieniutki plasterek masła.

Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Wieprzowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 998

Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Pierogi
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65169
Ostatnio komentowane przepisy
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Wieprzowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 998

Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Pierogi
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65169



Składniki
- 2 steki z atrykotu lub rostbefu
- kilka małych ziemniaków
- mix sałat
- 1 świeża kukurydza
- pomidorki cherry
- Sól
- Pieprz
- oliwa z oliwek
- Olej rzepakowy
- Sok z cytryny
Sałatka: Kukurydzę gotujemy do miękkości. Wbijamy w końcówkę widelec i nożem odkrawamy ziarna kukurydzy. Do miski przekładamy sałatę, pomidorki pokrojone na pół, dokładamy kukurydzę i mieszamy. Sos: Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty sok z kawałka cytryny (do smaku). Wszystko mieszamy. Sałatkę polewamy sosem dopiero przed podaniem, albo bezpośrednio na talerzu. Jeśli zrobimy to wcześniej, sałata zgorzknieje.
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ze steków odkrawamy tłuszcz. Pozbawione tłuszczu steki kładziemy na desce i ugniatamy palcami (dzięki temu steki będą bardziej soczyste). Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy odkrojony ze steków tłuszcz. Rozgrzewamy do wysokiej temperatury - aż zacznie lekko dymić. Na tak rozgrzany tłuszcz kładziemy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na deskę na jakieś 5 min (żeby mięso odpoczęło). Na koniec posypujemy solą i pieprzem z każdej strony.
Na talerzu układamy ziemniaczki, steki i sałatkę. Sałatkę polewamy sosem. Na steki możemy dać jeszcze cieniutki plasterek masła.
Smacznego :)
Piękne i pyszne ciasto 🍰
pysznie wygląda :) muszę zrobić to ciasto :)
Zjadłabym zamiast kolacji:)))))Apetyczne zdjęcie!