Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soja to strączkowe warzywo, które jest źródłem pełnowartościowego białka, ma w sobie dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminę E, tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny. Syci na długo, obniża stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to szczerze zachęcam, bo można ją szczerze polubić. Moja propozycja na danie jednogarnkowe zawiera jedynie 4 rodzaje warzyw i kostkę sojową, które pławią się w aromatycznym sosie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24897
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6026
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 281
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24897
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6026
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 281
Składniki
Choć w przepisie na przyrządzenie kostki sojowej lub kotletów jest zawsze napisane, by je wcześniej namoczyć, nie róbcie tego. Wrzućcie do garnka, zalejcie małą ilością wody tak, by soja była zakryta, dorzućcie 1 kostkę rosołową, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie maksymalnie 5 minut. Chodzi o to, by potem nie rozpadała się w potrawie. Odcedźcie na sicie. Jeśli używacie kotletów, pokrójcie każdy pod kątem na 4 paski i odłóżcie do czasu, kiedy warzywa i sos będą miękkie. Opłuczcie warzywa, marchew obierzcie. Cukinię i marchew pokrójcie na ćwierć talarki, dymkę i szczypior niedbale posiekajcie. W garnku, w którym stopniowo będziecie dusić kolejne składniki, podgrzejcie lekko olej, wrzućcie pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, delikatnie przesmażcie, dodajcie marchewkę i dalej smażcie kilka minut, często mieszając. Wrzućcie cukinię, całość przykryjcie i smażcie jeszcze chwilę. Dodajcie taką ilość wody, by przykryła warzywa, wrzućcie drugą kostkę rosołową. Kiedy będą prawie miękkie, wrzućcie pomidory rozdrobnione palcami lub widelcem i pozbawione gniazd nasiennych, wlejcie sos z puszki. Czas dodać przyprawy: całą ilość papryki, szczyptę nitek chilli, kilka przekręceń młynkiem pieprzu i odrobinę soli. Wymieszajcie całość, jeśli jest za mało płynu, dolejcie wody. Kiedy warzywa będą miękkie, włóżcie delikatnie soję i pozwólcie, by całość gotowała się jeszcze około 3 minuty. Po wyłączeniu gazu lub prądu zostawcie jeszcze na chwilę garnek na palniku, by soja wchłonęła aromat warzyw, sosu i przypraw. Wasz saganek jest gotowy :-) Serwujcie potrawę okraszając ją posiekaną natką pietruszki.