Do góry

Dania główne Przepis na:

Sojowy sagan

Sojowy sagan

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2632

Dodano:

Odsłon: 250

Soja to strączkowe warzywo, które jest źródłem pełnowartościowego białka, ma w sobie dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminę E, tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny. Syci na długo, obniża stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to szczerze zachęcam, bo można ją szczerze polubić. Moja propozycja na danie jednogarnkowe zawiera jedynie 4 rodzaje warzyw i kostkę sojową, które pławią się w aromatycznym sosie.

Składniki

  • 2 garści kostki sojowej lub 7 "schabowych" kotletów sojowych (kostkę trudniej kupić)
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 kostki rosołowe
  • nitki chilli, sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • woda
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Choć w przepisie na przyrządzenie kostki sojowej lub kotletów jest zawsze napisane, by je wcześniej namoczyć, nie róbcie tego. Wrzućcie do garnka, zalejcie małą ilością wody tak, by soja była zakryta, dorzućcie 1 kostkę rosołową, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie maksymalnie 5 minut. Chodzi o to, by potem nie rozpadała się w potrawie. Odcedźcie na sicie.
    Jeśli używacie kotletów, pokrójcie każdy pod kątem na 4 paski i odłóżcie do czasu, kiedy warzywa i sos będą miękkie.
    Opłuczcie warzywa, marchew obierzcie. Cukinię i marchew pokrójcie na ćwierć talarki, dymkę i szczypior niedbale posiekajcie.
    W garnku, w którym stopniowo będziecie dusić kolejne składniki, podgrzejcie lekko olej, wrzućcie pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, delikatnie przesmażcie, dodajcie marchewkę i dalej smażcie kilka minut, często mieszając. Wrzućcie cukinię, całość przykryjcie i smażcie jeszcze chwilę.
    Dodajcie taką ilość wody, by przykryła warzywa, wrzućcie drugą kostkę rosołową. Kiedy będą prawie miękkie, wrzućcie pomidory rozdrobnione palcami lub widelcem i pozbawione gniazd nasiennych, wlejcie sos z puszki.
    Czas dodać przyprawy: całą ilość papryki, szczyptę nitek chilli, kilka przekręceń młynkiem pieprzu
    i odrobinę soli. Wymieszajcie całość, jeśli jest za mało płynu, dolejcie wody. Kiedy warzywa będą miękkie, włóżcie delikatnie soję i pozwólcie, by całość gotowała się jeszcze około 3 minuty. Po wyłączeniu gazu lub prądu zostawcie jeszcze na chwilę garnek na palniku, by soja wchłonęła aromat warzyw, sosu i przypraw.
    Wasz saganek jest gotowy :-) Serwujcie potrawę okraszając ją posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 grudnia 2017 Biorę na rano, teraz już nie wypada jeść ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń