Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem.

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1893

Dodano:

Odsłon: 3661

W sezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :)

Składniki

  • Sos:
  • 50 dag grzybów prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka masła
  • 250 ml śmietany 12 %
  • 10 dag serka ricotta
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonych warzyw
  • świeża natka pietruszki według uznania
  • świeży szczypiorek według uznania
  • niewielka ilość gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 20 dag makronu długie wstążki
  • 1 łyżka oleju
  • gorąca woda
  • sól do smaku
  • natka pietruszki świeża do posypania dania
  • szczypiorek świeży do posypania dania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.

  2. Gdy grzyby będą już miękkie wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.

  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.

  4. Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.

  5. Smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń