Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :)
Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
Gdy grzyby będą już miękkie wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.
Smacznego życzę.
Brokuły z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi zapieczone w serowym so...
Odsłon: 7621
Szpinak z sosem z czterech serów idealnie do siebie pasują.
Odsłon: 4885
Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych...
Odsłon: 1500
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 438
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1617
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4754
Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych...
Odsłon: 1500
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 438
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1617
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4754
Składniki
Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
Gdy grzyby będą już miękkie wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.
Smacznego życzę.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad z makaronem
Dania główne
Skrzydełka z kurczaka huli huli ( z hawajską nutą )z frytkownicy beztłuszczowej
Dania główne
Aromatyczne Włoskie bolognese
Dania główne
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i warzywami
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad z makaronem
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 42
Skrzydełka z kurczaka huli huli ( z hawajską nutą )z frytkownicy beztłuszczowej
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer Lepkie, słodkie, dymne i...
Odsłon: 111