Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos grzybowo-śmietanowy

Sos grzybowo-śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 507 Ocena: 3721

Dodano:

Odsłon: 610

Najlepsze i najsmaczniejsze połączenie: grzyby leśne i śmietana z odrobiną cebulki i czosnku. Taki sosik podany z ryżem lub kaszą to doskonałe danie zarówno na obiad jak i kolację:)

Składniki

  • grzyby leśne 50 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • śmiatana 18% 300 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło 2 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby leśne /najlepiej jednego gatunku/ dokładnie oczyszczamy. Większe grzyby kroimy na kawałki a mniejsze zostawiamy w całości.
    Grzyby możemy zalać wodą i odgotować - są wówczas bardziej miękkie ale niestety tracą dużo grzybowego smaku.
    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, oprószamy solą i podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy grzyby i smażymy do miękkości - ok. 10 min.
    Do grzybów na patelni wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszając zagotowujemy.
    Sos podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń