Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to grzyby cenione za wspaniały, owocowo-korzenny aromat i wyrazisty, lekko pieprzny smak. Są doskonałą bazą do sosu, który można wykorzystać na wiele sposobów. Pasuje do duszonego mięsa, włoskich makaronów, zapiekanek, swojskiej kaszy… Jeśli lubisz grzyby, z pewnością pokochasz najprostszy sos kurkowy ze śmietaną i znajdziesz dla niego mnóstwo zastosowań. Sezon kurkowy w pełni! Masz czas na wiele eksperymentów.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15039
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1219
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1342
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 216
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15039
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1219
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1342
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 216
Składniki
Dołóż na patelnię resztę masła, a gdy się rozpuści, dodaj kurki. Smaż nadal przez kilka minut. Gdy grzyby się zarumienią, zalej zawartość patelni śmietaną i dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Włóż kurki do miski, zasyp solą i zalej świeżo przegotowaną wodą. Delikatnie zamieszaj łyżką i pozostaw na chwilę w misce. Wszystkie zanieczyszczenia (piasek, ziemia) powinny opaść z grzybów na dno miski. Ostrożnie wyłów kurki łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane grzyby możesz pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości.
Pokrój dość drobno cebulę, posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę na patelni na połowie ilości masła klarowanego (na palniku o średniej mocy). Pod koniec dodaj czosnek.
Dołóż na patelnię resztę masła, a gdy się rozpuści, dodaj kurki. Smaż nadal przez kilka minut. Gdy grzyby się zarumienią, zalej zawartość patelni śmietaną i dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.