Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzyskałam przez dodanie do sosu śmietankowego serka. Serek spowodował że sos wyszedł bardzo gęsty i smaczny, a podany z ugotowanym makaronem stanowi pyszne danie obiadowe.
patelnia, nóż, deska , praska do czosnku, rondel,
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1542
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1299
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1373
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1234
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1542
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1299
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1373
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1234
Składniki
Sos kurkowy z serkiem śmietankowym; Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Delikatnie solimy , podsmażając na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu , dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu. Całość dusimy jeszcze około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Gdyby sos wyszedł za gęsty dodajemy wtedy śmietanę 30 %.(dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję). Podajemy z ugotowanym , ulubionym makaronem.