Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzyskałam przez dodanie do sosu śmietankowego serka. Serek spowodował że sos wyszedł bardzo gęsty i smaczny, a podany z ugotowanym makaronem stanowi pyszne danie obiadowe.
patelnia, nóż, deska , praska do czosnku, rondel,
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15841
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4797
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 535
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15841
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4797
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 535
Składniki
Sos kurkowy z serkiem śmietankowym; Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Delikatnie solimy , podsmażając na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu , dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu. Całość dusimy jeszcze około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Gdyby sos wyszedł za gęsty dodajemy wtedy śmietanę 30 %.(dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję). Podajemy z ugotowanym , ulubionym makaronem.