Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam jeszcze w zamrażarce zapasik szpinaku (poprzedniej wiosny pokazywałam, jak mrozić szpinak w sezonie), więc przygotowałam sos serowo-szpinakowy do makaronu. Kupiłam fajne włoskie tagliatelle i z tym właśnie makaronem podałam mój sos, ale można użyć dowolnego, ulubionego makaronu. A mrożony szpinak może być ze sklepu, a nie z własnych lodówkowych zapasów. Osoby na diecie bezglutenowej mogą podać sos z dowolnym makaronem bezglutenowym, np. z ryżowym, sojowym, soczewicowym lub grochowym i też będzie pysznie. Sos jest bardzo łatwy do przygotowania i świetnie smakuje, więc polecam spróbować!
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1272
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 155
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1272
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 155
Składniki
W garnku zagotuj wodę, w której będziesz gotować makaron. Pamiętaj, aby dodać sól dopiero po zagotowaniu wody, bo wówczas sól nie niszczy garnka. Do osolonego wrzątku dodaj makaron i gotuj według wskazówek opisanych na opakowaniu. A w międzyczasie…
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej kostki cebuli. Nie ma się zrumienić, a jedynie zeszklić na biało.
Teraz dorzuć szpinak i podgrzewaj go, mieszając, aż na patelni powstanie gęsta masa.
Do masy szpinakowej przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku, bo szpinak nie może się bez niego obejść!
Na patelnię wlej śmietankę kremówkę, a gdy sos się zagotuje, dorzuć też pokrojone w kostkę serki topione.
Mieszaj, aż serki się rozpuszczą i na patelni powstanie gęsty sos serowo-szpinakowy. Na koniec przypraw sos mielonym pieprzem oraz solą do smaku.
Na patelnię z sosem wyłóż odcedzony makaron (ugotowany al dente), a następnie ogrzewaj jeszcze przez chwilę, mieszając.
W ciągu 1-2 minut makaron wciągnie smak i większość sosu z patelni. I dopiero taki makaron, podgrzany w sosie, przełóż na talerze.
Wprost z patelni gotowy makaron wykładaj na talerze. A już na talerzach posyp obficie tartym parmezanem lub innym podobnym serem. I już możesz zajadać i częstować domowników, a także gości.
Ta porcja wystarczy dla 3-4 osób na główne danie, ale jako pierwsze danie obiadu w stylu włoskim może nakarmić nawet większą liczbę biesiadników.
Sos serowo-szpinakowy można podać nie tylko z makaronem, ponieważ jest świetnym dodatkiem również do rozmaitych kopytek i klusek. Myślę, że można go użyć także do ryżu, kaszy oraz warzyw gotowanych lub duszonych na patelni.
Smacznego!