Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos z łopatki, młode ziemniaki, surówka.

Sos z łopatki, młode ziemniaki, surówka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1538 Ocena: 20975

Dodano:

Odsłon: 614

Młode ugotowane ziemniaki podane z sosem wieprzowym i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 0,7 kg
  • cebula 2 sztuki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 ziaren
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • majeranek 1 łyżka
  • smalec do smażenia
  • woda 1,5 litra
  • mąka do zagęszczenia
  • śmietana do zabielenia 1 łyżka
  • ziemniaki młode 10 szt. młode
  • surówka z kapusty pekińskiej:
  • mała kapusta pekińska
  • marchew 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majonez 2-3 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sos z łopatki, młode ziemniaki, surówka.

Przygotowanie

  1. Surówka z kapusty pekińskiej:

    Kapustę kroimy w paski, marchewki trzemy przez duże oczka, cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez i mieszamy.

  2. Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i przykrywamy, dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso z cebulą będą miękkie, przekładamy je łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną, chwilę gotujemy i zakańczamy gotowanie. W między czasie robimy z pekińskiej kapusty, marchwi i cebuli surówkę, oraz gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem i podajemy z ugotowanym sosem oraz z surówką z kapusty.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń