Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti a'la Carbonara

Spaghetti a'la Carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 697

Dodano:

Odsłon: 7308

Jedno z moich ulubionych dań. Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Kwestią sporną jest dodatek do sosu śmietany - oryginalna Carbonara bowiem jej w swym składzie nie posiada. Ja lubię właśnie podaną w ten sposób.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g boczku w plastrach
  • około 60 g tartego parmezanu
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

  2. Boczek kroimy w kostkę, lub na cienkie paseczki. Podsmażamy go na dużej, rozgrzanej, suchej patelni (jeśli boczek nie jest mocno tłusty, można na patelnię dać odrobinę tłuszczu).

  3. Jajka łączymy ze śmietaną, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy dość dużą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Na koniec wsypujemy większość sera (część odkładamy, posypiemy makaron już na talerzu).

  4. Ugotowany makaron odcedzamy. Dajemy na patelnię z boczkiem, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i wylewamy na makaron mieszankę jajeczną. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, a jajka pod wpływem ciepłego makaronu i boczku, lekko zetną.

  5. Wykładamy na talerze. Posypujemy po wierzchu resztą tartego parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 25 stycznia 2018 U mnie dzisiaj tez spaghetti. Z warzywami, ale tez pycha.
I obowiazkowa smietanka :-)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 24 stycznia 2018 uwielbiamy,pychotka :)) i jak tu dotrzymywać postanowień noworocznych :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń