Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie w przygotowaniu danie z makaronu a do tego sycące. Zachwyci niejedno podniebienie. Czas na "kuchnię włoską" :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11414
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1180
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9972
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11414
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1180
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9972
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (tylko nie rozgotujmy, ma być al dente).
Boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy go na rozgrzanej patelni aż się zrumieni. Wyłączamy palnik, żeby boczek chwilę ostudził się.
Do miseczki wlewamy połowę śmietanki i dodajemy żółtka i 3 łyżki sera, roztrzepujemy widelcem. Pozostałą śmietankę wlewamy na patelnię z boczkiem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu (3-4min). Dodajemy jajka z serem i śmietanką i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość podgrzewamy aż sos zacznie nam gęstnieć, wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Dekorujemy resztą sera i posiekaną bazylią. Oczywiście dobrze jest gotować makaron w trakcie przygotowywania sosu :) Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl