Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti à la carbonara

Spaghetti à la carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 5434

Proste i szybkie w przygotowaniu danie z makaronu a do tego sycące. Zachwyci niejedno podniebienie. Czas na "kuchnię włoską" :)

Składniki

  • makaron spaghetti 500g
  • boczek wędzony 250g
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 5-6 łyżek utartego sera grana padano
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti à la carbonara

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (tylko nie rozgotujmy, ma być al dente).

  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy go na rozgrzanej patelni aż się zrumieni. Wyłączamy palnik, żeby boczek chwilę ostudził się.

  3. Do miseczki wlewamy połowę śmietanki i dodajemy żółtka i 3 łyżki sera, roztrzepujemy widelcem. Pozostałą śmietankę wlewamy na patelnię z boczkiem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu (3-4min). Dodajemy jajka z serem i śmietanką i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość podgrzewamy aż sos zacznie nam gęstnieć, wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Dekorujemy resztą sera i posiekaną bazylią.
    Oczywiście dobrze jest gotować makaron w trakcie przygotowywania sosu :)


    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monika-Kotecka 27 lutego Do Carbonary nie używa się śmietany, tylko samych jajek Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń