Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie w przygotowaniu danie z makaronu a do tego sycące. Zachwyci niejedno podniebienie. Czas na "kuchnię włoską" :)
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 131
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 277
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2633
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 131
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 277
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2633
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (tylko nie rozgotujmy, ma być al dente).
Boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy go na rozgrzanej patelni aż się zrumieni. Wyłączamy palnik, żeby boczek chwilę ostudził się.
Do miseczki wlewamy połowę śmietanki i dodajemy żółtka i 3 łyżki sera, roztrzepujemy widelcem. Pozostałą śmietankę wlewamy na patelnię z boczkiem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu (3-4min). Dodajemy jajka z serem i śmietanką i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość podgrzewamy aż sos zacznie nam gęstnieć, wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Dekorujemy resztą sera i posiekaną bazylią. Oczywiście dobrze jest gotować makaron w trakcie przygotowywania sosu :) Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl