Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5267

Dodano:

Odsłon: 3964

Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepyszny posilek.

Składniki

  • 400 g cienkiego spaghetti
  • 150 g suszonego,dojrzewającego boczku lub pancetta
  • 80 g parmezanu
  • 4 świeże organiczne jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę wody do gotowania makaronu lub śmietany
  • liście bazylii
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokroic boczek na drobne paski i smazyc na oliwie z oliwek az bedzie chrupiacy. Wyjac z patelni, osuszyc na papierowym reczniku i umiescic w misce.
    Czosnek pokroic bardzo drobno i smazyc przez chwile.

  2. Zetrzeć parmezan i umiescic w duzej misce z jajkami. Dobrze wymieszac składniki i doprawic do smaku gałlka muszkatolowa, sola i pieprzem.

  3. Ugotowac spaghetti "al dente" w duzej ilosci solonej wody, wyjac z garnka i odstawic na kilka sekund, aby ostygly, gdyz jesli makaron jest zbyt goracy, mieszanka jajek i parmezanu moze sie sciac.

  4. Nastepnie dodac spaghetti do mieszanki jaj i parmezanu i odrobine goracej wody, w której gotowalismy makaron lub smietane, aby makaron nie byl zbyt suchy, boczek, czosnek i troche masla.

  5. Wszystko dokladnie wymieszac i dodac swieze listki bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń