Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19763

Dodano:

Odsłon: 2853

W moim domu makaron jemy przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj chciałabym was zaprosić na klasykę - spaghetti bolognese.

Składniki

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • olej, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka bazylii i tymianku
  • 1 łyżka cukru
  • Porcja makaronu spaghetti
  • Starty żółty ser, np. parmezan
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso. Rozdrabniamy i podsmażamy aż zmieni kolor.

  2. Dodajemy dwie puszki pomidorów. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy. Dusimy aż do zredukowania objętości sosu. W między czasie, w oddzielnym garnku, gotujemy makaron aldente.

  3. Porcję makaronu kładziemy na talerzu. Na makaronie kładziemy porcję sosu i posypujemy tartym żółtym serem. Całość ozdabiamy listkiem bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń