Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2246

Dodano:

Odsłon: 22414

"Moja" wersja spaghetti bolognese. Danie odrobinę czasochłonne ale efekt końcowy wynagradza:)

Składniki

  • mięso mielone wołowe, 300g
  • marchew, 2 duże
  • seler naciowy, 4 słupki
  • cebula, 1 sztuka
  • pomidory z puszki, 600g
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
  • liść laurowy, 2 sztuki
  • majeranek, 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, 3/4 łyżeczki
  • suszona bazylia, 3/4 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • śmietanka (taka jak do kawy) 10%, 1/2 szklanki
  • parmezan
  • makaron spaghetti
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti bolognese

Przygotowanie

  1. Marchewkę i seler pokroić w cieniutkie paseczki jak zapałki, a następnie posiekać. Cebule również bardzo drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule i mięso. Smażyć tylko tyle aż mięso przestanie być czerwone. Następnie dodać marchewkę i seler. Po około 5 minutach dodać śmietankę i przyprawy. Dusić tak długo za płyn wyparuje.

  2. Następnie dodać przecier i pomidory. Dusić na bardzo wolnym ogniu minimum godzinę. Ugotowany makaron "polać" sosem i posypać swieżo startym parmezanem. Jeśli ktoś ma parmezan w kawałku (ze skorka) to proponuje dodać do sosu (wtedy kiedy śmietankę) Skórka daje dodatkowy aromat

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 lutego 2014 chętnie bym się poczęstował,póki co "kciuka" zostawiam i do książki zabieram:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń