Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti carbonara to klasyk kuchni włoskiej, który doczekał się wielu wariacji. W mojej wersji zamiast tradycyjnego guanciale używam łatwiej dostępnego wędzonego boczku, który nadaje daniu głębokiego wyrazistego smaku. Kremowy sos powstaje bez śmietany – tylko z żółtek i tartego sera. Dodatek świeżej natki pietruszki wprowadza odrobinę świeżości i domowy charakter. To szybki i prosty przepis, który zrobisz w mniej niż 20 minut – idealny na codzienny obiad lub kolację w stylu włoskim.
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 165
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 165
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka wyparzamy we wrzątku przez 10 sekund.
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy do miseczki. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Siekamy również natkę pietruszki. Ser pecorino ścieramy na drobnej tarce.
Na suchej patelni podsmażamy boczek na średnim ogniu, aż się zrumieni i wytopi. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Podsmażamy razem przez chwilę – do momentu, aż czosnek zacznie pachnieć.
Do żółtek dodajemy starty ser oraz kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu. Mieszamy energicznie, aby uzyskać kremowy sos.
Do boczku na patelni dodajemy odcedzony makaron i mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy sos jajeczno-serowy i od razu wszystko dokładnie mieszamy. Sos powinien pokryć makaron i lekko zgęstnieć od ciepła spaghetti, ale się nie ściąć.
Na koniec doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i jeśli potrzeba solimy. Spaghetti carbonara jest już gotowa. Podajemy gorącą posypaną dodatkową porcją pecorino. Smacznego