Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti z kremowym i chyba najpopularniejszym (i według mnie najsmaczniejszym) sosem z Włoch
tarka kuchenna, nóż
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12279
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1499
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 105
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12279
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1499
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 105
Składniki
Guanciale/boczek pokrój na drobną kostkę i wrzuć na gorącą patelnie. Po 10-15 minutach smażenia na średnim ogniu dodaj utarty czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
W międzyczasie zetrzyj ser i większość z niego (ok. 80g) utrzyj razem z żółtkami jajek na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku i wymieszaj ponownie. Następnie do "pasty" serowo-jajecznej dodaj 3/4 mięsa, a pozostałą część odłóż na bok.
Ugotuj makaron al dente.* Do przestudzonej po boczku patelni wyłóż całą pastę, dolej pół szklanki wody z makaronu, a następnie dodaj odcedzony makaron. Całość energicznie wymieszaj, pasta powinna zrobić się kremowa dzięki temperaturze uzyskanej z makaronu i wody. *UWAGA: Makaronu nie wolno przelewać wodą, to jego temperatura zaparza pastę i stwarza z niej sos.
Wyłóż odpowiednie dla siebie porcje na talerze. Udekoruj z góry niezużytym serem oraz odłożonym guanciale/boczkiem. Dodaj świeżą bazylię lub pietruszkę do ozdoby. Smacznego!