Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka obłędna w smaku!
forma okragła 24 cm, papier do pieczenia, ręczniki papierowe
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 761
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11171
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3970
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1375
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 761
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11171
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3970
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1375
Składniki
Bakłażany jest najlepiej pokroić w plastry i obficie posolić i zostawić. Ściągnąć wodę nożem i posolić drugą stronę a przed smażeniem odcisnąć ręcznikami papierowymi. Odwodnione bakłażany nie ciągną tłuszczu. Oczywiście plastry trzeba usmażyć Sos: Na oliwie podsmaża się cebulę z papryką, potem dodaje się mięso, pod koniec posiekany czosnek, za chwilę pomidory. Gdy całość się przesmaży można dodać koncentrat i posiekane oliwki. Teraz trzeba sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i oregano. Po wyłączeniu ognia dodaje się ugotowany makaron i starty parmezan. Tortownicę wyłożoną papierem wykłada się bakłażanami i masą makaronową i zapieka się 40 minut w 200 stopniach. Oczywiście zależy od piekarnika. Zapiekankę najlepiej przygotować na 30 minut przed obiadem aby zdążyła się zestalić. Oczywiście lepiej mieć spaghetti z poprzedniego dnia i usmażyć tylko bakłażany.
Smacznego :)