Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti polacco

Spaghetti polacco

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3859

Dodano:

Odsłon: 2259

Polska wersja najpopularniejszej włoskiej pasty. Pyszne spaghetti w niespełna 10 minut.

Składniki

  • makaron spaghetti - 500 g
  • czosnek polski - 5 lub 6 ząbków
  • papryczka chilli - 1 ostra sztuka
  • olej roślinny
  • sól gruboziarnista
  • ser dojrzewający
  • natka pietruszki
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron aby był al dente.

  2. W tym czasie na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekane ząbki czosnku i papryczki chilli. Odkryliśmy ostatnio smakowe oleje Kujawskiego, które śmiało mogą konkurować z dostępnymi w Polsce oliwami. Czosnek nie może się spalić bo gorycz zdominuje smak spaghetti, które stanie się niejadalne. Specyficzny zapach smażonego czosnku da nam znać, że już ma dość.

  3. Odcedzony makaron (może na nim pozostać trochę wody - danie będzie lepsze) dorzucamy na patelnię i mieszamy całość dosypując posiekana natkę pietruszki. Pozostało już tylko makaron dosolić morską solą, posypać bogato startym serem (biedronkowy Olender potrafi zaskoczyć smakiem) i delikatnie skropić po podaniu olejem smakowym lub oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

srk76 24 listopada 2013 Właśnie to lubię w kuchni włoskiej - prostota a jaki smak. Czas w dzisiejszych czasach jest na wagę złota więc warto z ich sposobów korzystać ale używać naszych produktów bo są równie dobre. Stąd pomysł na przeróbkę aglio olio :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 23 listopada 2013 Kiedy wracam z pracy i chcę coś szybko upichcić, robię właśnie aglio olio. Pyszności!

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń