Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z białymi krewetkami w sosie śmietanowym

Spaghetti z białymi krewetkami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 913 Ocena: 17290

Dodano:

Odsłon: 615

Białe krewetki w połączeniu z makaronem skąpanym w sosie śmietanowo-mlecznym. Wow, do tego parmezan, czegóż chcieć więcej.

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 0,5 kg krewetek białych
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • ok 80 ml białego wina
  • 250 ml śmietany wiejskiej
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki do posypania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti z białymi krewetkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Ugotowałem makaron al dente. Rozgrzałem oliwę na patelni, na średnim ogniu. Krewetki posypałem solą i pieprzem i ułożyłem na patelni tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Smażyłem około 3 minuty z każdej strony do mementu, aż krewetki nie były już przeźroczyste. Krewetki przełożyłem do oddzielnego naczynia. Na tej samej patelni roztopiłem masło. Wrzuciłem i lekko zarumieniłem cebulę, po chwili dodałem czosnek. Uwaga, żeby go nie przypalić. Zmniejszyłem ogień i dodałem wino. Smażyłem razem, aż na patelni pozostało około ¼ wlanego płynu. Następnie dodałem śmietanę, mleko i dobrze wymieszałem. Wsypałem parmezan, doprawiłem. Dodałem ugotowany makaron, wymieszałem z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 28 kwietnia Wlasnie takie, z sosem smietanowym i odrobina bialego wina to prawdziwe delicje! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń