Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z cukinią w sosie śmietanowym z pesto

Spaghetti z cukinią w sosie śmietanowym z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 296

Obiad w 15 minut? Proszę bardzo :) Podrzucam Wam przepis na pyszne spaghetti w sosie śmietanowym do przygotowania w zaledwie kwadrans (nie licząc czasu na zagotowanie wody na makaron) ;) Mięsożercy mogą dodać pierś z kurczaka lub w wersji bardziej kalorycznej - wędzony boczek ;)

Składniki

  • makaron spaghetti 150 g
  • śmietana 18 % płynna 250 ml
  • Cukinia mała 1/2 szt.
  • cebula mała 1 szt.
  • czosnek wyciśnięty 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól (do smaku)
  • Pesto:
  • Rukola 1 1/2 szklanki
  • Bazylia 1/4 szklanki
  • grana padano 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • woda 2 łyżki
  • słonecznik podprażony 2 łyżki
  • czosnek wyciśnięty 1 ząbek
  • sól (do smaku)
  • Dodatkowo:
  • grana padano starty 3 łyżki
  • listki bazylii do podania
  • czarny pieprz świeżo zmielony do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti z cukinią w sosie śmietanowym z pesto

Przygotowanie

  1. Składniki pesto zblendować. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię i smażyć ok. 2 minuty. Wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku. Podgrzać do zredukowania i zagęszczenia się sosu. Wyłączyć gaz, dodać pesto i wymieszać. Makron odcedzić i dodać do sosu, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu, posypany serem, bazylią i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

  2. Rady: Dla podbicia smaku możecie dodać podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń