Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy Ci się ekspresowe i zdrowe danie dla całej rodziny? Voilà! Już jest! To bardzo sezonowa propozycja na obiad w 15 minut. No jestem teraz prawie jak Jamie Oliver i jego 15 minute meals ;D Proste dwa pytania. Masz cukinie? Masz świeże pomidory lub passatę lub chociaż suszone? Jeśli tak, to masz obiad! A resztę czasu możesz poświęcić na wakacyjne leniuchowanie ;)
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 74
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 74
Składniki
Do przygotowania makaronu z cukinii potrzebujemy albo zwykłej obieraczki do warzyw (wtedy wyjdą bardziej tagiatelle, szersze paski) albo specjalnej obieraczki z ząbkami, która sprawi, że paseczki będą wąskie i długie jak spaghetti! Są też na rynku specjalne maszynki, do której wkładasz warzywo, kręcisz lub przyciskasz a makaron warzywny robi się sam. Teraz jest wszystko! Myjemy cukinię ale nie odcinamy końców, żeby mieć za co złapać. Kroimy cukinię obieraczką wzdłuż cukinii aż do gniazda nasiennego, które jest zbyt miękkie, je zostawiamy i wykorzystujemy np. do zupy czy placków.
Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na niego warzywne nitki. Makaron po chwili puści wodę i będzie się w nim dusił, a więc duś cukinię przez kilka minut aż zobaczysz, że zmięknie. Dodaj wtedy passatę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i opcjonalnie suszone pomidory. Wyłóż cukiniowe spaghetti na talerz, nabijając na widelec i skręcając je w gniazdo. Posyp listkami świeżej pietruszki. Połóż przekrojone w pół pomidorki. I już!