Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość szybki, bardzo podzielny i zaskakująco niedrogi obiad.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35598
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1176
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5936
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35598
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1176
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5936
Składniki
Mięso mielę własnoręcznie, ale jeśli już macie gotowe należy je doprawić. Cebule (średnie) kroję na kostkę i podsmażam na złoto. 1/3 odkładam do sosu resztę wrzucam do mięsa. Wyciskam 2 ząbki czosnku, dodaję jajko i przyprawiam do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka - wg uznania.
Z powstałej masy robię nieduże kulki, które następnie gotuję. Idealnie byłoby gotować je w rosole, ale woda sprawdza się równie dobrze.
Preferuję własny sos pomidorowy, ale nie zawsze jest dostępny więc bazuję na kupnym sosie z kartonika lub słoika. Do sosu pomidorowego dodaję resztę cebuli, ząbek czosnku, sól, pieprz i bazylię. Szczególnie bazylia powinna być wyczuwalna.
Całość zagotowuję i dodaję moje klopsiki żeby przeszły smakiem. Sos zostawiam na małym ogniu i w tym czasie gotuję makaron. Ja lubię lekko twardy.
Makaron na talerz - klopsiki na makaron i wszystko polewam sosem. Idealnie byłoby posypać całość parmezanem (od biedy żółtym serem) ale w wersji fit - ser pomijamy :D
Do mięsa można przemycić otręby, ostropest, siemię lniane, płatki owsiane, kurkumę. Kurkuma pięknie ukryje się również w sosie.