Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość szybki, bardzo podzielny i zaskakująco niedrogi obiad.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5634
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1112
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1538
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5634
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1112
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1538
Składniki
Mięso mielę własnoręcznie, ale jeśli już macie gotowe należy je doprawić. Cebule (średnie) kroję na kostkę i podsmażam na złoto. 1/3 odkładam do sosu resztę wrzucam do mięsa. Wyciskam 2 ząbki czosnku, dodaję jajko i przyprawiam do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka - wg uznania.
Z powstałej masy robię nieduże kulki, które następnie gotuję. Idealnie byłoby gotować je w rosole, ale woda sprawdza się równie dobrze.
Preferuję własny sos pomidorowy, ale nie zawsze jest dostępny więc bazuję na kupnym sosie z kartonika lub słoika. Do sosu pomidorowego dodaję resztę cebuli, ząbek czosnku, sól, pieprz i bazylię. Szczególnie bazylia powinna być wyczuwalna.
Całość zagotowuję i dodaję moje klopsiki żeby przeszły smakiem. Sos zostawiam na małym ogniu i w tym czasie gotuję makaron. Ja lubię lekko twardy.
Makaron na talerz - klopsiki na makaron i wszystko polewam sosem. Idealnie byłoby posypać całość parmezanem (od biedy żółtym serem) ale w wersji fit - ser pomijamy :D
Do mięsa można przemycić otręby, ostropest, siemię lniane, płatki owsiane, kurkumę. Kurkuma pięknie ukryje się również w sosie.