Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste mięsne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To prosty sposób na szybki obiad, a jest bardzo sycący. Dają dużo energii i smakują wybornie!
miska, patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10120
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10120
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Składniki
Najpierw pokrój składniki na sos. Posiekaj drobno czosnek i pokrój cebulę w kostkę.
Przygotuj miskę z mięsem. Ja używam miksu dwóch mięs, ponieważ wtedy kotleciki są bardziej aromatyczne. Włóż mięso do miski i dopraw solą i pieprzem. Dodaj do mięsa łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie pół szklanki mleka. Dzięki temu mięso będzie bardziej chrupkie z zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wymieszaj całość z bułką tartą oraz serem (jest to wersja opcjonalna, ponieważ ser możesz posypać na gotowe już danie). Z tak przygotowanego mięsa formuj małe kulki mięsne i na chwilę odłóż, aby smaki się przegryzły.
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej oliwę z oliwek lub olej. Przygotowaną wcześniej cebulkę i czosnek wrzuć na patelnię i podsmaż, aż do złocistego koloru. Dodaj następnie przecier pomidorowy i dopraw oregano, solą i pieprzem i gotuj przez 5 minut.
Do przygotowanego sosu dorzuć klopsiki i gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut. Pamiętaj, aby gotować na mniejszym ogniu, aby sos nie przywierał do patelni. Mieszaj od czasu do czasu.
Gdy klopsiki się duszą, przygotuj makaron. Polecam przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
Połącz oba składniki i ciesz się pysznym daniem. Smacznego!