Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tej wersji spaghetti z mięsem mielonym zaskoczy ciebie i bliskich. Sporo warzyw, w tym chrupiąca papryka, czynią to danie bogatym w smaki oraz sycącym.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 199
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 279
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 199
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 279
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Składniki
Ugotuj makaron spaghetti w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj odrobinę wody z gotowania.
Cebulę, marchewkę, paprykę i seler naciowy drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużej głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso mielone, posól je i popieprz, a następnie smaż aż się zarumieni. Do mięsa dodaj cebulę, marchewkę, paprykę i seler naciowy. Dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj na patelnię pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, czosnek i liść laurowy. Dolej około 100 ml wody (lub wody z gotowania makaronu), wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw cukrem i bazylią suszoną. W razie potrzeby posól jeszcze i popieprz.
Wymieszaj ugotowany makaron z sosem na patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Podawaj, posypując tartym parmezanem.