Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 457

Dodano:

Odsłon: 5330

makaron spaghetti polany pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym

Składniki

  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • 0,5kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • suszone oregano, bazylia, lubczyk, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Wywar warzywny (1,5 szkl. wody, kawałek selera, pietruszka korzeń, marchewka, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku przygotować wywar warzywny, gotować na małym ogniu.
    Na rozgrzany na patelni olej wsypać paprykę mieloną, po chwili wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, przełożyć na jakiś talerzyk. Na tej samej patelni dolać trochę oleju i usmażyć mięso. Przyprawić je solą pieprzem, dodać starty czosnek, posypać bazylią, oregano, papryką mieloną.
    Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu al. dente.
    Z wywaru wyłowić warzywa, liście i ziarenka. Przełożyć do niego usmażone mięso, podsmażoną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, koncentrat pomidorowy, wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, bazylią, oregano. Powstały sos chwilkę podgotować.
    Sposób podania:
    Na talerz nałożyć makaron, polać go sosem, posypać oregano.
    Można również posypać startym serem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń