Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycające smakiem.
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Składniki
SKŁADNIKI PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
SKŁADNIKI SOS:
- 400g pomidorow krojonych
- 200ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści bazylii (ew może być suszona)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 400g makaronu spaghetti
- świeżo starty parmezan
Składniki
SKŁADNIKI PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
SKŁADNIKI SOS:
- 400g pomidorow krojonych
- 200ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści bazylii (ew może być suszona)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 400g makaronu spaghetti
- świeżo starty parmezan

Potrzebne przybory kuchenne
miska,patelnia, garnek
Etapy przygotowania
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. W dużej misce mieszamy mięso mielone, szalotkę, natkę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

Gdy pulpeciki są już podsmażone, przesuwamy je na bok patelni. Dodajemy pokrojone pomidory, passatę pomidorową, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane liście bazylii oraz cukier i słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.

Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, posypanym świeżo startym serem parmezan. Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym jest gotowe. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 73

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16378
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 73

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16378



Składniki
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 400g pomidorow krojonych
- 200ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści bazylii (ew może być suszona)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 400g makaronu spaghetti
- świeżo starty parmezan
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. W dużej misce mieszamy mięso mielone, szalotkę, natkę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Gdy pulpeciki są już podsmażone, przesuwamy je na bok patelni. Dodajemy pokrojone pomidory, passatę pomidorową, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane liście bazylii oraz cukier i słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.
Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, posypanym świeżo startym serem parmezan. Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym jest gotowe. Smacznego