Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-05-2019
Polecam przepis na pyszne danie trochę po włosku z nutą ostrości, wegetariańskie - gdy użyjemy bulionu warzywnego i bezglutenowe - jeżeli użyjemy makaronu bezglutenowego. Serdecznie polecam :-)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 861
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1810
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22359
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 861
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1810
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22359
Składniki
Drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie wraz z oregano i masłem. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i uważamy by się nie przypalił. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek papryczki chilli, smażymy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (ja zwykle wcześniej pozbawiam je szypułek, niedoskonałości i rozdrabniam). Smażymy albo raczej dusimy i mieszamy. Dodajemy pół łyżeczki cukru. Wlewamy szklankę bulionu, mieszamy i kilka minut dusimy wszystko. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić. Gotujemy makaron al dente. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek mąki kukurydzianej, którą wsypujemy do szklanki, zalewamy do połowy zimną wodą i mieszamy. Rozmieszaną mąkę z wodą wlewamy do sosu, gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, mieszamy cały czas i sos gotowy. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy posypane tartym twardym serem i listkami bazylii. Smacznego :-)