Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z sosem Ragù alla bolognese

Spaghetti z sosem Ragù alla bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 355

Dodano:

Odsłon: 286

Przepis na tradycyjny włoski makaron bolognese

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g słoniny lub boczku
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej
  • 10 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól pieprz
  • liście bazyli, tymianku i pietruszki
  • do podania makaron ok. 80g na osobę najlepiej spaghetti oraz starty parmezan
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Seler, marchew, cebulę oraz słoninę lub boczek pokroić na drobne kawałki. Nicią kuchenną związać zioła (oprócz bazyli). Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Dorzucić także pęczek ziół. Wszystko podrumienić, mieszając a na koniec dodać mięso. W międzyczasie namoczyć w wodzie grzyby przez ok. 20 minut.

  2. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Dodać również grzyby.
    Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć pęczek ziół i dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię.

    Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente i posypujemy tartym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń