Do góry

Dania główne Przepis na:

Spinatspätzle - kluseczki szpinakowe z szynką (Austria)

Spinatspätzle - kluseczki szpinakowe z szynką (Austria)

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4333

Dodano:

Odsłon: 2850

Spinatspätzle - specjalność głównie Schwabska i Tyrolska, ale znana w całych Niemczech i Austrii. Polecam danie z Południowego Tyrolu. Kluseczki podobne trochę do naszych kładzionych, podane z podsmażoną gotowaną szynką, śmietaną i serem (w oryginale tyrolski Bergkeise, u mnie również owczy i również górski - oscypek.

Składniki

  • Spinatspätzle:
  • ok. 25 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • paczka (45 dag) rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • ew. 3 - 4 łyżki mleka
  • Sos:
  • 15 dag gotowanej szynki lub baleronu
  • 3 - 4 łyżki śmietany (słodkiej, 18%)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • tarty ser (oscypek, pecorino lub inny o wyrazistym smaku)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmróź i odciśnij na sicie.
    W misce wymieszaj mąkę z jajkami, solą, oliwą i rozmrożonym szpinakiem.
    Wyrób mikserem na gładką masę. W razie, gdyby ciasto było za gęste (powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego) - dodaj trochę mleka.

  2. Zagotuj osoloną wodę i za pomocą np. tarki o grubych oczkach lub specjalnego przyrządu do kluseczek przecieraj ciasto do wrzątku. Ja użyłem do tego celu szprycy cukierniczej (takiej do dekorowania ciasta - sprawdziła się w 100%).

  3. Kluseczki przecieraj partiami, jeżeli wypłyną na powierzchnię wyjmij łyżką cedzakową i przepłucz na sicie zimną wodą.

  4. Szynkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła. Kiedy się zrumieni - dodaj kluski i podsmaż całość. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku i podawaj. Przed podaniem posyp startym serem - pociąłem oscypka obieraczką do warzyw na wiórki. Najlepiej smakują posypane szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń