Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon szparagowy w pełni, jedyna okazja aby nacieszyć się tym smacznym warzywem. Tym razem - zielone szparagi z pomidorami i oliwkami: posiłek jak w czasie urlopu nad Morzem Śródziemnym. Z odpowiednimi dodatkami może to być lekki obiad lub gorąca kolacja.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 394
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2918
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 394
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2918
Składniki
Obrac jedna trzecia dolnej czesci szparagów i odciac zdrewniale konce. Wlozyc szparagi do foremki. Obrac czosnek, pokroic w drobna kostke i dodac do szparagów. Ubic energicznie trzepaczka wino, oliwe, krem balsamiczny, sól i pieprz. Szparagi polac marynata i wszystko dokladnie wymieszac. Piec ok. 20 minut na srodkowej szynie w temp. 180° C (termoobieg)
W miedzyczasie uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez tłuszczu i ostudzic. Pomidorki umyc, osuszyc i przekroic na pól. Po 20 minutach dodac do szparagów polówki pomidorów i oliwki. Wymieszac ze szparagami i piec przez kolejne 10 minut. W tym czasie mozna podpiec buleczki, aby byly chrupiace Oczyscic, umyc i odwirowac szpinak. Gdy szparagi beda gotowe, posypac je szpinakiem i orzeszkami piniowymi.
Danie najlepiej smakuje z chrupiacymi buleczkami.