Do góry

Dania główne Przepis na:

Staropolskie naleśniki zwykłe - cała prawda o naleśnikach

Staropolskie naleśniki zwykłe - cała prawda o naleśnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3233

Dodano:

Odsłon: 648

STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - jedyne takie, najlepsze. Lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski :) Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły - w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru. Cała prawda o naleśnikach, oczywista ;) Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni, a samo ciasto zwykło być rzadkie. Nalewamy na patelnię bardzo mało, żeby rozlało się cienko po całej powierzchni. Pamiętać należy o uprzednim wysmarowaniu dna patelni świeżym, dobrej jakości smalcem wieprzowym bądź masłem (najlepiej sklarowanym). Kiedy naleśnik się podsmaży i zaczyna się podnosić, delikatnie przekładamy go na talerz bądź odwracamy na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy. W zależności od przeznaczenia, naleśniki smażymy z jednej lub z dwóch stron - mianowicie, jeżeli naleśniki przeznaczamy na torty, babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie tylko z jednej strony. Polecam ślicznie przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :)

Składniki

  • 3 szklanki mleka (może być woda gazowana bądź zwykła)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru (2 łyżki w wersji deserowej)
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 20 naleśników.

  2. Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę.

  3. Ucieramy żółtka z solą, cukrem oraz masłem, cały czas mieszając, powoli wlewamy mleko, dokładnie rozprowadzamy. Następnie wlewamy to wszystko do miseczki z 2 szklankami mąki pszennej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wszystko mieszamy, rozcierając powstałe ewentualnie grudki, dodajemy pianę z białek, mieszamy.

    Rozgrzewamy patelnię, smarujemy cieniutką warstwą tłuszczu, nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.

    Gdy naleśnik się podsmaży przewracamy na drugą stronę i dosmażamy lub przekładamy go na talerz i gotowe.

  4. NALEŚNIKI Z SEREM

    Przygotowujemy ciasto wg. przepisu powyżej, smażymy tylko z jednej strony. Kiedy wszystkie naleśniki będą już gotowe, podsmażoną stronę smarujemy farszem serowym, składamy w kształcie książki i podsmażamy z dwóch stron.
    Na nadzienie : 200 g gładkiego twarogu, dodajemy ok. 2 łyżki lekko rozpuszczonego masła, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieramy. Można dodać rodzynki, cynamon. Osobno podajemy gęstą śmietanę i ewentualnie cukier i mielony cynamon do posypania gotowych naleśników.

  5. NALEŚNIKI PRZEKŁADANE MASĄ OWOCOWĄ Z CUKREM

    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe wg. przepisu powyżej, smażymy tylko z jednej strony. Podsmażoną stronę smarujemy cienko konfiturami bez soku, marmoladą lub dobrze wysmażonymi powidłami i składamy w trójkąty lub w kształcie książki, smarujemy masłem, obsypujemy cukrem i smażymy na gorącej patelni z masłem. Podsmażone z jednej strony, przekładamy na drugą. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń