Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowina nie jest łatwym mięsem. Ale przestrzegając kilku zasad można ją dobrze przyrządzić. Ja skorzystałem z porad Ani Starmach.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15138
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15138
Składniki
Pory oczyściłem, ciemnozielone części odkroiłem, resztę pokroiłem skośnie w grube plastry. Boczniaki, te większe, podzieliłem na połówki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Wrzuciłem przygotowane składniki. Smażyłem, aż się lekko zrumieniły. Wlałem wino, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 2 minuty. Przykryłem patelnię i dusiłem na małym ogniu jeszcze 5 minut. Zdjąłem pokrywkę. Gotowałem kolejne 5 minut na dużym ogniu, aż część płynu odparowała. Odstawiłem. Polędwicę podzieliłem na 4 grubsze steki. Osuszyłem. Posoliłem stronę, którą pierwszą smażyłem. Rozgrzałem patelnię. Dodałem tłuszcz. Steki smażyłem do uzyskania pożądanej wersji. Za pomocą szczypiec odwróciłem soląc je przed odwróceniem. Smażyłem 3-4 minuty. Zdjąłem z patelni, pozostawiłem 5 minut. Przed podaniem popieprzyłem. Podałem z duszonymi porami i boczniakami.