Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow

Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 3259

To pomysł na sycący, smaczny i aromatyczny, rozgrzewający obiad. Idealny na zimne dni. Gulasz można też podać jako danie na ciepło podczas przyjęcia lub na kolację. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam. Poniżej moja wersja tej znanej i lubianej na całym świecie potrawy.

Składniki

  • 1kg mięsa wołowego
  • 0,5kg pieczarek
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • 1-2 cebule
  • 500-700ml bulionu
  • 1-2 łyżki ostrej musztardy, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1-2 liście laurowe, Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki
  • Mąką do oprószenia mięsa
  • olej
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Strogonow

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso, aż zbrązowieje. Zalać bulionem (lub wodą) tak, aby mięso było ledwo zakryte. Dodać przyprawy - papryki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.

    Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do mięsa. Dodać też musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.

    Na patelni podsmażyć pieczarki i dodać do mięsa kiedy zmięknie. Dodać też ogórki kiszone oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Gotować jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić, strogonow można podać ze świeżym chlebem lub białą bułeczką, ale świetnie smakuje też z ziemniakami z wody, ryżem na sypko lub domowym makaronem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń