Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strogonow to pomysł na sycący, smaczny i aromatyczny, rozgrzewający obiad. Idealny na zimne dni. Gulasz można też podać jako danie na ciepło podczas przyjęcia lub na kolację. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, lecz trochę czasochłonne. Jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam. Poniżej moja wersja tej znanej i lubianej na całym świecie potrawy.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3059
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3059
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć mąką. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso, aż zbrązowieje. Zalać bulionem (lub wodą) tak, aby mięso było ledwo zakryte. Dodać przyprawy - papryki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, ogórki i paprykę pokroić w paseczki. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do mięsa. Dodać też musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć pieczarki i dodać do mięsa kiedy zmięknie. Podsmażyć też paprykę, po czym przełożyć ją do mięsa. Dodać też ogórki kiszone, wymieszać. Dwie łyżki mąkę połączyć z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gulaszu, wymieszać. Gotować jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić. Strogonow można podać ze świeżym chlebem lub białą bułeczką, ale świetnie smakuje też z ziemniakami z wody, ryżem ugotowanym na sypko lub domowym makaronem.