Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow drobiowy

Strogonow drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 2957

Strogonow to pomysł na sycący, smaczny i aromatyczny, rozgrzewający obiad. Idealny na zimne dni. Gulasz można też podać jako danie na ciepło podczas przyjęcia lub na kolację. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, lecz trochę czasochłonne. Jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam. Poniżej moja wersja tej znanej i lubianej na całym świecie potrawy.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek, 2 czerwone papryki, 6-8 ogórków konserwowe, 1-2 cebule
  • 500-700 ml bulionu
  • 1-2 łyżki ostrej musztardy, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1-2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól, pieprz Natka pie
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Strogonow drobiowy

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć mąką. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso, aż zbrązowieje. Zalać bulionem (lub wodą) tak, aby mięso było ledwo zakryte. Dodać przyprawy - papryki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.

    Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, ogórki i paprykę pokroić w paseczki.

    Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do mięsa. Dodać też musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.

    Na patelni podsmażyć pieczarki i dodać do mięsa kiedy zmięknie. Podsmażyć też paprykę, po czym przełożyć ją do mięsa. Dodać też ogórki kiszone, wymieszać. Dwie łyżki mąkę połączyć z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gulaszu, wymieszać. Gotować jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić.

    Strogonow można podać ze świeżym chlebem lub białą bułeczką, ale świetnie smakuje też z ziemniakami z wody, ryżem ugotowanym na sypko lub domowym makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń