Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow drobiowy - przepyszne danie

Strogonow drobiowy - przepyszne danie

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78101

Dodano:

Odsłon: 2921

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na strogonowa drobiowego. Tak przygotowany strogonow jest przepyszny i możemy go podać z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • około 500 g piersi z kurczaka (może być z indyka)
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 500 ml wywaru warzywnego (może być rosół)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (około 70 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana)
  • 1 łyżka masła
  • około 1 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu, papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki, możemy pokroić w kostkę.
    Cebulę kroję w drobną kostkę.
    Czosnek drobniutko kroję.
    Umyte pieczarki kroję w półplasterki.

  2. Składniki mam pokrojone, teraz przygotuję strogonowa:

    Na rozgrzanym oleju na patelni, smażę mięso do miękkości (w moim przypadku smażyłam około 8 minut). Usmażone mięso zdejmuję z patelni.

  3. Dolewam troszkę oleju i smażę cebulkę przez około 2 minuty.
    Następnie dodaję czosnek i smażę jeszcze około 1 minuty.
    Następnie dodaję pieczarki i smażę około 5 minut.

  4. Teraz do pieczarek dodaję masło i gdy się roztopi dodaję mąkę i przez chwilę smażę.

    Następnie dodaję mięso, sos sojowy, wywar, dokładnie mieszam i duszę około 3 minut.

    Na koniec strogonowa zabielam śmietaną. Do śmietany dodaję kilka łyżek sosu, dokładnie mieszam i dodaję do strogonowa. Dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2-3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – strogonow jest gotowy.

    Strogonowa na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 05 marca Fajny gulasz, ale jednak nie stroganow.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 lutego Super, uwielbiamy kurczaka, a w takiej odsłonie jest przepyszny :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń