Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na strogonowa drobiowego. Tak przygotowany strogonow jest przepyszny i możemy go podać z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1243
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 528
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1914
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6341
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1243
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 528
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1914
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6341
Składniki
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki, możemy pokroić w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umyte pieczarki kroję w półplasterki.
Składniki mam pokrojone, teraz przygotuję strogonowa: Na rozgrzanym oleju na patelni, smażę mięso do miękkości (w moim przypadku smażyłam około 8 minut). Usmażone mięso zdejmuję z patelni.
Dolewam troszkę oleju i smażę cebulkę przez około 2 minuty. Następnie dodaję czosnek i smażę jeszcze około 1 minuty. Następnie dodaję pieczarki i smażę około 5 minut.
Teraz do pieczarek dodaję masło i gdy się roztopi dodaję mąkę i przez chwilę smażę. Następnie dodaję mięso, sos sojowy, wywar, dokładnie mieszam i duszę około 3 minut. Na koniec strogonowa zabielam śmietaną. Do śmietany dodaję kilka łyżek sosu, dokładnie mieszam i dodaję do strogonowa. Dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2-3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – strogonow jest gotowy. Strogonowa na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa