Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny strudel z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące, a w środku tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Strudel smakuje świetnie na ciepło i zimno.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 252
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 41
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 43
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 314
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 252
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 41
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 43
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 314
Składniki
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut. Teraz możemy rozwałkować ciasto. W razie potrzeby podsypujemy stolnicę mąką. Ciasto z tego przepisu ma świetną konsystencję, jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko.
Na ciasto wykładamy farsz (zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką, kminkiem lub sezamem.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Powinno być mocno zarumienione, aby w środku było dobrze dopieczone.
Po upieczeniu można podać go od razu, lub zostawić podawać na zimno. Po ostudzeniu lepiej się go kroi. Pokrojone plastry można podawać np. z barszczem.