Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna kapusta z pieczarkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kapusty z grochem.W towarzystwie smażonego karpia z ziemniakami będzie stanowić pyszne danie wigilijne. Kapusta z pieczarkami najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie smaki zdążą się "przegryźć".
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 207
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 123
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 207
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 123
Składniki
Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości aby kapusta była przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ją do miękkości około 40 minut, od czasu do czasu mieszamy (w razie potrzeby dolewamy wodę).
Obraną cebulę drobno siekamy a oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszając, dodajemy pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż powstała woda z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podsmażone z cebulką pieczarki łączymy z gotującą się kapustą, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. 15 minut przed końcem gotowania kapustę zagęszczamy startym na tarce o drobnych oczkach surowym ziemniakiem.