Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez gęsi. Ponieważ gęś faszerowana jest w tych okolicach bardzo popularna, istnieje również wiele przepisów. Muszę przyznać, że wypróbowałam ich wiele, najbardziej smakowała mi gęś przyrządzona według prostego przepisu, ale moim zdaniem świąteczna gęś powinna nie tylko wyróżniać się smakiem i aromatem, ale także ważne jest, żeby nie była zbyt tłusta, a jednocześnie soczysta i chrupiąca. Tak więc dopiero po kilku latach znalazłam sposób na gęś, która spełnia wszystkie te warunki i jest to jedno z naszych ulubionych dań w okresie świątecznym. Jeśli to możliwe, ważne jest, aby kupić ekologiczną gęś o wadze co najmniej 4 kg.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1592
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 333
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1592
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 333
Składniki
Przygotowac nadzienie. 10 kromek jasnego pieczywa (w tym wypadku tostów) pokroic w kostke, lodygi selera naciowego przepolowic wzdluz i drobno pokroic, polówke cebuli i marchewke pokroic w drobna kostke, wszystko wlozyc do miski. Nastepnie drobno pokroic 2 jablka i 3 zabki czosnku i dodac garsc zurawin.
Do nadzienia w misce dodac przyprawy - gozdziki, majeranek, bylice, swiezego posiekanego tymianku. Do smaku dodac drobno pokrojonego bekonu, nastepnie 2 zóltka i roztopiona cwiartke masla. Wszystko zalac 6-7 lyzkami gesiego bulionu, doprawic sola i pieprzem i dokladnie wymieszac. Wyczyszczona i przygotowana ges posmarowac w srodku sola, wypelnic nadzieniem i spiac otwór.
Tak przygotowana ges wlozyc do brytfanny, mozliwie nie bezposrednio na jej dno, lecz na kratke, która uchroni ges przed "plywaniem" w tluszczu. Zewnetrzna czesc gesi posolic i dodac do brytfanny pokrojone warzywa - cebule, marchewke, selera i 3-4 kawalki jablka. Do tego 3-4 suszone sliwki i kilka lisci laurowych. Warzywa zalac reszta bulionu z gesi i 2 szklankami bulionu warzywnego. Brytfanne przykryc pokrywa i wstawic do nagrzanego piekrnika (180° C termoobieg) najpierw na 1,5 godziny. Na kazdy kilogram miesa z gesi liczymy godzine pieczenia.
Po 1,5 godzinie wyjac ges z piekarnika i dokladnie polac wlasnym tluszczem z brytfanny, przykryc pokrywa i wstawic do piekarnika na nastepne 1,5 godziny. Po 3 godzinach wyjac ponownie ges z brytfanny aby odlac zbedny tluszcz, który sie w miedzyczasie nagromadzil. Warzywa i przyprawy pozostawic w brytfannie. Wlozyc ges z powrotem do brytfanny i dodac warzywnego bulionu. Przykryc pokrywa i wlozyc ponownie na 30 minut do piekarnika.
Po 3,5 godzinach wyjac ges z brytfanny i przecedzic plyn i warzywa z brytfanny przez sito. Ges wlozyc ponownie do pustej bryfanny i piec ostatnie pól godziny bez przykrycia, podwyzszajac temp do 210° C i nastawiajac do termoobiegu dodatkowo grill.
W miedzyczasie zrobic glazure. Wymieszac 2-3 lyzeczki soli z odrobina syropu klonowego i letnia woda i smarowac nia ges kilkakrotnie w czasie ostatnich 30 minut pieczenia. Gdy jedna strona bedzie juz zloto-brazowa, przekrecic ges na druga strone i równiez smarowac kilkakrotnie glazura.
Na koniec przygotowac sos. Warzywa z brytfanny znajdujace sie w sicie mocno wycisnac, zeskrobac przemielone warzywa z zewnetrznej strony sita i dodac je do plynu. Plyn wraz z przemielonymi warzywami zagotowac, dodac biale wino i 2 lyzeczki borówek. Doprawic pieprzem i ewentualnie sola. Jesli sos bedzie zbyt rzadki, mozna go zagescic skrobia kukurydziana.
Ges podawac z ulubionymi dodatkami. Nadzienie jest bardzo aromatyczne i sycace, wiec rzadko je podaje z gesia, ale kto lubi, nie musi z niego rezygnowac.