Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Świąteczna nadziewana gęś
  • Dania główne
  • Przepis na

Świąteczna nadziewana gęś

28.12.2020 Odsłon: 10422
5.0 (24 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
konhambos
konhambos

W moim domu trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez gęsi. Ponieważ gęś faszerowana jest w tych okolicach bardzo popularna, istnieje również wiele przepisów. Muszę przyznać, że wypróbowałam ich wiele, najbardziej smakowała mi gęś przyrządzona według prostego przepisu, ale moim zdaniem świąteczna gęś powinna nie tylko wyróżniać się smakiem i aromatem, ale także ważne jest, żeby nie była zbyt tłusta, a jednocześnie soczysta i chrupiąca. Tak więc dopiero po kilku latach znalazłam sposób na gęś, która spełnia wszystkie te warunki i jest to jedno z naszych ulubionych dań w okresie świątecznym. Jeśli to możliwe, ważne jest, aby kupić ekologiczną gęś o wadze co najmniej 4 kg.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2517

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 518

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5382

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4784

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5206

do 30 min 30 min
15
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3488

do 30 min 30 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2517

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 518

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5382

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4784

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5206

do 30 min 30 min
15
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3488

do 30 min 30 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Świąteczna nadziewana gęś
Autor:
konhambos
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Min. 4 kg gęsi
  • NADZIENIE:
  • 10 kromek pieczywa (tostów)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • garść żurawiny
  • 1 łyżka goździków
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki bylicy
  • garść tymianku
  • 100 g bekonu
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 6-7 łyżek bulionu z gęsi
  • sól, pieprz
  • WARZYWA DO BRYTFANNY:
  • 1/2 cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 3-4 kawałki jabłka
  • 3-4 suszone śliwki
  • kilka liści laurowych
  • reszta bulionu z gęsi (400 ml)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • GLAZURA:
  • 2-3 łyżeczki soli
  • syrop klonowy
  • trochę letniej wody
  • SOS:
  • płyn z brytfanny
  • białe wino
  • 2 łyżeczki borówek
  • opcjonalnie trochę skrobi kukurydzianej
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1

Przygotowac nadzienie. 10 kromek jasnego pieczywa (w tym wypadku tostów) pokroic w kostke, lodygi selera naciowego przepolowic wzdluz i drobno pokroic, polówke cebuli i marchewke pokroic w drobna kostke, wszystko wlozyc do miski. Nastepnie drobno pokroic 2 jablka i 3 zabki czosnku i dodac garsc zurawin.

2

Do nadzienia w misce dodac przyprawy - gozdziki, majeranek, bylice, swiezego posiekanego tymianku. Do smaku dodac drobno pokrojonego bekonu, nastepnie 2 zóltka i roztopiona cwiartke masla. Wszystko zalac 6-7 lyzkami gesiego bulionu, doprawic sola i pieprzem i dokladnie wymieszac. Wyczyszczona i przygotowana ges posmarowac w srodku sola, wypelnic nadzieniem i spiac otwór.

3

Tak przygotowana ges wlozyc do brytfanny, mozliwie nie bezposrednio na jej dno, lecz na kratke, która uchroni ges przed "plywaniem" w tluszczu. Zewnetrzna czesc gesi posolic i dodac do brytfanny pokrojone warzywa - cebule, marchewke, selera i 3-4 kawalki jablka. Do tego 3-4 suszone sliwki i kilka lisci laurowych. Warzywa zalac reszta bulionu z gesi i 2 szklankami bulionu warzywnego. Brytfanne przykryc pokrywa i wstawic do nagrzanego piekrnika (180° C termoobieg) najpierw na 1,5 godziny. Na kazdy kilogram miesa z gesi liczymy godzine pieczenia.

4

Po 1,5 godzinie wyjac ges z piekarnika i dokladnie polac wlasnym tluszczem z brytfanny, przykryc pokrywa i wstawic do piekarnika na nastepne 1,5 godziny. Po 3 godzinach wyjac ponownie ges z brytfanny aby odlac zbedny tluszcz, który sie w miedzyczasie nagromadzil. Warzywa i przyprawy pozostawic w brytfannie. Wlozyc ges z powrotem do brytfanny i dodac warzywnego bulionu. Przykryc pokrywa i wlozyc ponownie na 30 minut do piekarnika.

5

Po 3,5 godzinach wyjac ges z brytfanny i przecedzic plyn i warzywa z brytfanny przez sito. Ges wlozyc ponownie do pustej bryfanny i piec ostatnie pól godziny bez przykrycia, podwyzszajac temp do 210° C i nastawiajac do termoobiegu dodatkowo grill.

6

W miedzyczasie zrobic glazure. Wymieszac 2-3 lyzeczki soli z odrobina syropu klonowego i letnia woda i smarowac nia ges kilkakrotnie w czasie ostatnich 30 minut pieczenia. Gdy jedna strona bedzie juz zloto-brazowa, przekrecic ges na druga strone i równiez smarowac kilkakrotnie glazura.

7

Na koniec przygotowac sos. Warzywa z brytfanny znajdujace sie w sicie mocno wycisnac, zeskrobac przemielone warzywa z zewnetrznej strony sita i dodac je do plynu. Plyn wraz z przemielonymi warzywami zagotowac, dodac biale wino i 2 lyzeczki borówek. Doprawic pieprzem i ewentualnie sola. Jesli sos bedzie zbyt rzadki, mozna go zagescic skrobia kukurydziana.

8

Ges podawac z ulubionymi dodatkami. Nadzienie jest bardzo aromatyczne i sycace, wiec rzadko je podaje z gesia, ale kto lubi, nie musi z niego rezygnowac.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki