Do góry

Dania główne Przepis na:

Świąteczna szynka w żurawinowej glazurze

Świąteczna szynka w żurawinowej glazurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 2361

Fantastyczna szynka, doskonale nadająca się jako danie główne nie tylko na świąteczną kolację.

Składniki

  • Szynka ok 3kg
  • 1/2 opakowania Kolendry (ziarna/natka)
  • pęczek świeżej kolendry
  • 6-8 listków laurowych
  • łyżka Ziela angielskiego
  • 1/2 opakowania Kminku
  • opakowanie ziaren Jałowca
  • 2 łyżki soli
  • łyżka Pieprzu czarnego (ziarna)
  • 1 korzeń fenkułu (lub opakowanie suszonego kopru)
  • 2 średnie cebule
  • butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • ok 3l goracej wody
  • .
  • GLAZURA
  • .
  • 5 łyżki dżemu żurawinowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczna szynka w żurawinowej glazurze

Przygotowanie

  1. Przygotować wszystkie składniki


  2. Szynkę obwiązać ściśle sznurkiem, aby uzyskać zwartą kształtną formę.

  3. Do dużego garnka włożyć owiązaną szynkę, zalać gorącą wodą, winem, dodać korzeń fenkułu (lub opakowanie suszonego kopru), przepołowione cebule i resztę przypraw.

  4. Gotować około 1 godzina na 1 kg mięsa (3kg mięsa = 3godziny gotowania)

  5. Przygotowanie glazury. Wszystkie składniki wrzucić do rondelka, podgrzewać do konsystencji gęstego syropu.

  6. Ugotowaną szynkę umieścić w rondlu do pieczenia.

  7. Posmarować przygotowaną glazurą.

  8. Podpiekać ok 15 min w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza.

  9. Serwować w towarzystwie lekkiej surówki lub wedle upodobań. (ja podaje w towarzystwie sałatki typu greckiego)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń