Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 912
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5499
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8671
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17802
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 912
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5499
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8671
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17802
Składniki
Płat karpia oczyszczony, umyty bez grubych ości podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i cukrem i zostawić w lodówce na 2 godz.
Cebulę pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju rzepakowym. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę karpia, cebulę, jajka ugotowane na twardo i suche migdały ze skórką. Dodać jajko, pozostały olej z patelni, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wyrobić masę. Można dodać bułkę tartą dla zagęszczenia masy. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obrane warzywa tj, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę zalać wodą i gotować ok 15 min. Dodać łeb, płetwy, ogon karpia, kręgosłup, pieprz w ziarnach, sól i gotować kolejne 15 min. Wywar przecedzić. Marchewki można wykorzystać do dekoracji.
Do przecedzonego, gotującego się wywaru wkładać kulki rybne i gotować ok. 10 -15 min. Wyjmować kolejno i przekładać do głębszej salaterki. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Nie gotować. Zalać klopsiki wywarem. Wstawić do lodówki żeby galareta związała. Udekorować i podawać.
Smacznego.