Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Quiche z łososiem to propozycja na kolację lub przystawkę na ciepło, tym raze...
Odsłon: 2425
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 368
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3441
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 725
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6041
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 5005
Quiche z łososiem to propozycja na kolację lub przystawkę na ciepło, tym raze...
Odsłon: 2425
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 368
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3441
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 725
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6041
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 5005
Składniki
Płat karpia oczyszczony, umyty bez grubych ości podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i cukrem i zostawić w lodówce na 2 godz.
Cebulę pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju rzepakowym. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę karpia, cebulę, jajka ugotowane na twardo i suche migdały ze skórką. Dodać jajko, pozostały olej z patelni, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wyrobić masę. Można dodać bułkę tartą dla zagęszczenia masy. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obrane warzywa tj, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę zalać wodą i gotować ok 15 min. Dodać łeb, płetwy, ogon karpia, kręgosłup, pieprz w ziarnach, sól i gotować kolejne 15 min. Wywar przecedzić. Marchewki można wykorzystać do dekoracji.
Do przecedzonego, gotującego się wywaru wkładać kulki rybne i gotować ok. 10 -15 min. Wyjmować kolejno i przekładać do głębszej salaterki. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Nie gotować. Zalać klopsiki wywarem. Wstawić do lodówki żeby galareta związała. Udekorować i podawać.
Smacznego.