Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2184
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3291
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2093
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14888
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2184
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3291
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2093
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14888
Składniki
Płat karpia oczyszczony, umyty bez grubych ości podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i cukrem i zostawić w lodówce na 2 godz.
Cebulę pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju rzepakowym. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę karpia, cebulę, jajka ugotowane na twardo i suche migdały ze skórką. Dodać jajko, pozostały olej z patelni, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wyrobić masę. Można dodać bułkę tartą dla zagęszczenia masy. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obrane warzywa tj, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę zalać wodą i gotować ok 15 min. Dodać łeb, płetwy, ogon karpia, kręgosłup, pieprz w ziarnach, sól i gotować kolejne 15 min. Wywar przecedzić. Marchewki można wykorzystać do dekoracji.
Do przecedzonego, gotującego się wywaru wkładać kulki rybne i gotować ok. 10 -15 min. Wyjmować kolejno i przekładać do głębszej salaterki. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Nie gotować. Zalać klopsiki wywarem. Wstawić do lodówki żeby galareta związała. Udekorować i podawać.
Smacznego.