Do góry

Dania główne Przepis na:

Świderki z bakłażanem i kurczakiem

Świderki z bakłażanem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 174

Pyszny makaron z dodatkiem bakłażana i selera naciowego z ziołami.

Składniki

  • 8 sztuk podudzi z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 bakłażan
  • 6 gałązek selera naciowego
  • 1 kg pomidorów
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • mielone chili
  • opakowanie makaronu świdry
  • Marynata do kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • łyżka ziół (tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki)
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie marynaty: dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  2. Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.

  3. Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok 30 minut, ew. jeszcze przyprawiamy.

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

    Gotowany makaron przekładamy na talerz polewamy sosem i podajemy z mięsem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń