Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny makaron z dodatkiem bakłażana i selera naciowego z ziołami.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1861
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1608
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1558
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2125
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1861
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1608
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1558
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2125
Składniki
Przygotowanie marynaty: dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok 30 minut, ew. jeszcze przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Gotowany makaron przekładamy na talerz polewamy sosem i podajemy z mięsem.