Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na świeżo upieczoną chrupką a zarazem soczystą swojską kaczuszkę a mianowicie jej udka ? No niestety powoli kończą się kaczuszki ale może będą kolejne okaże się czy kaczor zdolny bo jeśli nie to kaczuszek niestety nie będzie ale małe gąski już rosną. Powiem wam tak swojskie to swojskie ten smak i zapach ojej nie do opisania, choć długi jest czas pieczenia to jednak warto poświęcić ten czas aby zjeść smacznie. Zgadzacie się ze mną ? Ten to zrozumie kto choć raz miał przyjemność zjeść mięsko ze swego drobiu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5985
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 223
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5985
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 223
Składniki
Przygotować udka kacze dokładnie je wymoczyć jeśli swojskie, ponacinać wzdłuż po skórze. Następnie wsypać przyprawę do kaczki i gęsi, po chwili wsypać resztę przypraw i wlać olej. W mięso dokładnie wmasować dodane przyprawy tak aby doszły również w przecięcia. Gdy już mamy wmasowane wszystkie przyprawy i całe uda są pokryte wtedy odstawić je na 30 minut aby w mięso przeszły przyprawy.
Jak już przygotowane udka odstały wyznaczony czas przełożyć je z całą zawartością do naczynia żaroodpornego wlać przegotowaną zimną wodę a na mięso skroić dowolnie czosnek ( ja mały ząbek czosnku przekroiłam na cztery i tak położyłam na mięso ). Naczynie żaroodporne z przygotowanym mięsem przykryć pokrywą chyba że ktoś nie ma to nakryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika, następnie ustawić go na 200 stopni i piec 2 godziny i 25 minut razem z rozgrzaniem piekarnika. Oczywiście udka co jakiś czas obrócić na drugą stronę a 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby udka ładnie się zarumieniły.
Upieczone miękkie udka wyjąć z piekarnika tuż przed samym podaniem obiadu. Ja moje udka podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z pieczonych się udek oraz surówkę z białej rzodkwi ze śmietaną. Szkoda że przez komputer nie można poczuć smaku i zapachu pieczącego się nięsa kaczego czy gęsiego.